Yamaha YH-5000SE sau cum să intri în lumea căștilor de top

Introducere

Spre deosebire de universul ce gravitează în jurul unor perechi de boxe, atunci când vorbim de căști, lucrurile sunt foarte diferite. Sunt multe perspective și se pot face multe comparații, însă mă voi opri asupra unui aspect, destul de important, și anume faptul că, atunci când ne alegem o pereche de căști, producătorul oferă o amprentă sonoră mult mai pronunțată produselor sale decât în cazul boxelor, unde acest lucru este mult mai subtil.

Astfel, avem un sunet specific ce caracterizează branduri precum Audeze, Sennheiser, HiFiMAN, Stax, Abyss, etc. Acest ADN comun și semnătura sonoră specifică face să existe mulți fani ai unui anume producător, care se identifică cu acesta.

Această scurtă introducere este utilă și necesară, deoarece Yamaha nu are o istorie în ceea ce privește proiectarea și manufacturarea căștilor high-end, iar piața este uneori destul de reticentă atunci când vine vorba de un „nou venit”. Mai ales un „nou venit” care țintește în top. În tot acest context, vom analiza în ce mod se poziționează Yamaha față de competitorii direcți, Audeze, două modele fiind comparate direct, LCD-3 și LCD-5, și modul în care istoria și tradiția sunetului de cea mai bună calitate, Yamaha, se transferă și către universul căștilor premium.

 

Calitatea construcției și descrierea căștilor

Experiența despachetării este una premium, atenția la detalii fiind excepțională. Cutie dublă de carton, materiale premium pentru împachetare, hârtie, material textil fin la atingere. Primul lucru care m-a frapat în mod deosebit, atunci când le-am scos din cutie pentru prima dată, a fost faptul că sunt extrem de ușoare. Producătorul, în fișa tehnică, specifică doar 320 de grame. Headband-ul este foarte confortabil și poate fi ușor ajustat, presiunea asupra capului fiind ca și inexistentă, aceste căști fiind ideale pentru sesiuni lungi de audiție. Se realizează acest lucru cu ajutorul materialelor folosite în construcția căștilor și anume magneziu, în opoziție cu căștile Audeze, cele două modele folosite pentru comparație, LCD-3 (635 de grame) și LCD-5 (420 de grame), care sunt grele și nu atât de confortabile. Chiar și când vine vorba de modelul de vârf, Audeze LCD-5, unde nu s-a mai folosit lemnul ca material principal. Greutatea scăzută, modul în care pune presiune pe cap și pe urechi fac ca aceste căști să fie într-un top 5 din punct de vedere al confortului, alături de numele grele din industria căștilor.

Conexiunea cu căștile se face printr-un cablu de 3,5 mm. Yamaha îți oferă două cabluri împletite din cupru OFC placat cu argint, de aceeași lungime, singura diferență fiind conexiunea cu amplificatorul: unul de 4,4 mm balansat, iar celălalt terminat nebalansat de 6,5 mm, cu adaptor inclus, deasupra unui jack de 3,5 mm, de asemenea nebalansat. Din cauza faptului că la intrarea în căști nu există un sistem de blocare, se pot folosi și alte cabluri aftermarket, însă trebuie avut în vedere faptul că există o margine care poate face ca unele cabluri să fie incompatibile.

Pad-urile interioare sunt din piele perforată, de foarte bună calitate, moale. Căștile vin și cu o pereche de pad-uri de schimb din piele întoarsă, un detaliu omis de majoritatea producătorilor. Și anume să îți ofere două variante, din care poți să îți alegi pe cea care se potrivește mai bine preferințelor tale muzicale, cât și din punct de vedere al confortului. Sistemul de prindere este gândit și acesta în favoarea ta, schimbarea pad-urilor fiind o operațiune de aproximativ 10 secunde.

Principiul de funcționare gravitează în jurul unui difuzor planar magnetic circular poziționat în mijlocul cupei căștilor. Impedanța este de 34 Ohmi, sensibilitatea, 98 dB/mW la 1 kHz. În concluzie, sunt ușor de condus și nu necesită multă putere, amplificatorul de căști din Accuphase C-3900 fiind potrivit pentru a le pilota. Chiar și un telefon sau un amplificator de căști tip brichetă nu va avea probleme în a le conduce, însă acest lucru, evident, nu este recomandat.

De asemenea, în pachet este inclus și un suport dedicat Yamaha din metal negru, mat, cu ceva accente argintii. Un alt detaliu și accesoriu care fac din Yamaha YH-5000SE, din punct de vedere al calității și experienței pe care o ai ca și cumpărător, printre cele mai bune din piață.

Lanțul audio

Echipamentele folosite pentru testarea căștilor au constat în:

  • preamplificator de linie cu ieșire de căști Accuphase C-3900,
  • amplificator partener cu DAC Yamaha HA-L7A (va exista o recenzie separată și pentru acesta).

Ca sursă s-au folosit următoarele:

  • un sistem analogic compus din Hana Umami Red, Brinkmann Taurus, Accuphase C-47 și
  • amplificator DAC Yamaha HA-L 7A, de unde au fost rulate diverse tipuri de fișiere hi-res din Tidal sau Qobuz.

Yamaha YH5000SE au fost comparate direct cu Audeze LCD-5 și Audeze LCD-3. Toate cele trei căști folosesc o tehnologie similară în reproducerea sunetelor și anume planar magnetic, de asemenea, toate fiind căști over-ear deschise. Ca genuri muzicale, acestea au fost variate: muzică clasică, jazz, rock, rock alternativ, pop contemporan, etc. Evaluarea s-a produs pe parcursul a câteva luni de zile.

Evaluare sonoră

Yamaha YH-5000SE sunt căști ortodinamice, un termen arhaic folosit de cei de la Yamaha, sau planar magnetice în accepțiunea modernă, cu design deschis, ceea ce le ajută să ofere un sunet mai natural, mai apropiat de cel al boxelor.

Căștile au un ușor accent în zona frecvențelor medii și înalte, acest lucru este destul de subtil față de alți producători, care pun mai mult sau mai puțin accent pe acest fapt. Există destul de multă prezență în această zonă, cu o dinamică bună și un sunet viu în zona mid-bassului, care se pierde în zona sub-bassului. Frecvențele joase sunt prezente, însă nu acesta este punctul forte, media frumos pronunțată și înaltele fac ca aceste căști să aibă o semnătură sonoră neutră cu un ușor accent pe zona medii-înalte. Violoncelul, chitara bass sună foarte bine pe aceste căști, au prezență, realism și rezoluție. Sunetele reproduse au textură și corp, vocile sunt reproduse clar și accentuat. Dacă sunt mai mulți vocaliști, aceștia sunt separați în planul scenic foarte bine. De asemenea, instrumente acustice cu corzi, precum viorile, ies în evidență și sunt reproduse destul de detaliat, rezoluția fiind și ea un factor care contribuie la acest lucru. Pot spune chiar sclipitor, adică are acel ceva care face să se diferențieze de restul.

Înaltele sunt și ele reproduse cu mare atenție, echilibrul tonal fiind foarte bun. Nu sunt țipătoare, dar nu sunt nici înfundate. Sibilantele nu sunt pronunțate. Spre exemplu, trianglul are o prezență și o textură foarte aproape de cea reală. Înaltele sunt un punct forte al acestor căști. Te fac să te simți prezent în mijlocul acțiunii, un sentiment că ești acolo.

Prezentarea spațială, scena, este potrivită; nu excelează în dimensiune, dar nu este nici mică. Nu este o scenă intimă. Este o scenă potrivită ca dimensiuni, cu o separare foarte bună. Sună foarte holografic și este în top cu cele mai bune căști de pe piață.

Rezoluția și detaliile sunt și ele spectaculoase, scoate cam tot ce este posibil din înregistrare; uneori poate suna foarte detaliat, însă acest aspect ține foarte mult și de înregistrare și masterizare.

Căștile sunt foarte receptive la schimbările din lanțul audio. Acest lucru poate să aibă dezavantaje, dar mai ales puncte forte. Cu cât oferi un semnal mai bun, mai curat, acestea te vor răsplăti pe măsură.

Concluzii

Unde se încadrează acestea în piața destul de diversificată poate să fie cea mai legitimă concluzie și dacă Yamaha a reușit ceea ce și-a propus: să creeze o pereche de căști care să se bată de la egal la egal cu cele mai bune căști din lume. Din unele puncte de vedere, Yamaha YH-5000SE, este în liga întâi, însă nu la toate capitolele. Rezoluția este clar unul dintre punctele forte, mergând cot la cot alături de Audeze, HiFiMAN sau Focal, să enumăr doar câteva. Holografia și prezentarea spațială sunt de top alături de cei mai buni. Puterea mică de care ai nevoie să conduci căștile este, de asemenea, un punct forte, deoarece nu necesită multă putere, precum Abyss.

Cum nu există perfecțiune, dar există aspecte bine definite în ceea ce privește reproducerea sonoră, Yamaha-5000SE și-au câștigat repede locul alături de nume consacrate prin performanțele acustice remarcabile și calitatea construcției, impecabilă, specifică artizanilor japonezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *